„ A lovak álma a csillagok, mindig többet remélni.
Hol valaha volt a föld, oda visszatérni.
A lovak álma nem eladó, a szemük beszédes.
Féljen, aki ellenáll, ha megindul a ménes……”

                                                              (Koltai Gergő)


 

Az egyesületünk 2001 évben alakult, majd céljaink mielőbbi elérése érdekében 2006. évben 31 taggal közhasznú egyesületté alakultunk. Közös érdekeink kielégítésére irányuló célkitűzéseink a következők: nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, természetvédelem, állatvédelem és nem utolsó sorban a sporttevékenység. A fenti célkitűzések eléréséhez elsősorban személyi és tárgyi feltételek, ezen belül anyagi és a technikai bázis megteremtése a cél. Sajnos az egyesület nem rendelkezik saját ló állománnyal, azokat még mindig a tagjaink bocsátják e sportot kedvelő és szabadidőt eltöltő személyek rendelkezésére. Külön dicséret illeti Őket, hisz a lovak tartásával és tenyésztésével küzdelmes és áldozatos életformát választottak.

Tárgyi feltételek:

A behidai Képviselő-testület jóvoltából ingyenesen használjuk a több mint 1 ha területű vásártér elnevezésű területet, az ún. lovaspályát. Azt folyamatosan karbantartjuk, a kerítést a Megyei Önkormányzattól pályázaton nyert pénzeszköz biztosításával elkészítettük. Az egyesületi tagoknak felszerelést vásároltunk. A sportoláshoz szükséges ugrató eszközeink még hiányosak, de igyekszünk előteremteni azokat is. A lovas rendezvényeink, programjaink lebonyolításához vizesblokkal ellátott faházat szeretnénk építeni, hogy a rendezvényeink résztvevőinek kultúrált kikapcsolódásban lehessen részük.

Személyi feltételek:

Egyesületünk alapjainak megteremtése egy személyhez fűződik, aki több mint egy évtizedes alapos szervezéssel, kitartó szakmai munkával, jelentős anyagi ráfordítással „lovas-iskolát teremtett” . Azóta már több fiatal tagunk van akik próbálják ezt a hasznos elfoglaltsággal együtt járó élményt, minél több embertársunkkal megosztani.

Programjaink:

Heti rendszerességgel haladóknak tereplovaglást, ugyancsak hetente egy alkalommal kezdőknek oktatást tartunk. Részt veszünk a környezetünkben megrendezésre kerülő minden lovas felvonuláson, sportrendezvényen. Az évek óta folyamatosan megrendezésre kerülő Berhidai fogathajtó versenyen megmérettetjük magunkat. Településünkön az augusztus 20-i Arató felvonulás rendszeres résztvevői vagyunk. A Berhidai városnapi zenés felvonulás nélkülünk már nem történhet meg. Pétfürdőn a Reformkori Napok elnevezésű rendezvényen lovagoltatás a feladat Városunkban és a környező falvakban (Csajág, Papkeszi, Ősi, Küngös) a szüreti felvonulás aktív résztvevői vagyunk. Rendszeresen kapunk meghívásokat a környező települések falunapi rendezvényeire. Meg kell említenük a Húsvéti (családis hangulatú) hagyományőrző lovas báljainkat is, ami nagyszerű fogadtatásra lelt itt Berhidán. Az idén először szerveztünk „Majálist”. A hagyományőrző és teremtő értékeink népszerűsítése mellett nagyon fontos városunk és támogatóink jó hírnevének a megőrzése. Fontosnak érezzük továbbá a vidéki életfoma bemutatását és annak megőrzését. Amit mi Berhidai Lovasok szem előtt tartunk, hogy ezt a kellemes és egyben csodálatos elfoglaltságot tovább adjuk gyermekeinknek, majd ők az övéiknek. Ez azért is fontos mert a lovak nagyon érzékenyek, nehezen tűrik a durva, igazságtalan bánásmódot. Ők a természet azon törvényei szerint élnek, amely nem ismer sandaságot, csalást, hazugságot. Aki jó barátságba kíván velük kerülni, annak először önmagába kell látni, saját magának kell követelményeket támasztani. A lóval, a lóért élve sok emberi megnyilvánulás átláthatóbbá válik, ezért is mondják, hogy „lóvá tesz az ember, de emberré a ló”. Tisztelettel megköszönjük a bemutatkozási lehetőséget, és üzenjük mindenkinek, hogy minél előbb ismerjék, szeressék, csodálják e szolgálatra termett állatot, és ezért cserébe testi, lelki edzettséget, harmóniát és egy el nem múló különös barátságot fognak kapni.

                                                                                                                                            Berhidai Lovasok KSE
                                                                                                                                            Berhida, Széchenyi u.12.
                                                                                                                                            Bankszámlaszám: 72900020110012875
                                                                                                                                            Adószám: 18932186-1-19
                                                                                                                                            Tel: 70/5197602